Motorola

Motorola, Inc. е мултинационална телекомуникационна компания, базирана в Шамбург, Илинойс, Съединени щати. От 2009г. дружеството е разделено на две независими публични дружества, Motorola Mobility и Motorola Solutions на 4 януари. От 2011 г. Motorola Solutions се смята за пряк наследник на Motorola, Inc., като реорганизацията е структурирана с Motorola Mobility.

Motorola проектира и продава оборудване за безжични мрежи, като например базови клетъчни преносните станции и усилватели на сигнала. Някой от продукти на Motorola за масово потребление са декодери, цифрови видео рекордери, както и мрежово оборудване, използвани за разпространяване на телевизионно и радиоразпръскване, компютърна телефония и телевизия с висока разделителна способност. Голяма част от бизнеса на компанията са правителствени клиенти се състоят предимно от широколентовите системи (използвани за изграждане на частни мрежи), обществени съобщителни системи за безопасност като Астро и Диметра, безжичен пренос на глас и видео. Тези предприятия (с изключение на цифрови декодери и кабелни модеми) сега са част от Motorola Solutions

Motorola е пионер в клетъчни телефони като създател на първия безжичен телефон. В основата на възраждането на компанията в средата на 2000г. беше с мобилния телефон RAZR, но загуби пазарен дял през втората половина на това десетилетие. По-късно тя се фокусира върху смартфоните, използващи Android мобилна операционна система на Google. Първият смартфон който използва версия на Android OS бе пъснат на пазара на 2 ноември 2009 г. Под наименованието Motorola Droid. На 22 май 2012 г., главения изпълнителен директор на Google Лари Пейдж обяви, че Google са направили сделка за придобиването на Motorola Mobility и на 29 януари 2014 г., главения изпълнителен директор на Google Лари Пейдж обяви, че сделката е приключена. От друга страна Motorola Mobility ще бъде придобита от китайската технологична компания Lenovo за 2.91 милиарда щатски долара (при спазване на определени корекции). На 30 Октомври 2014, Lenovo финализира покупката на Motorola Mobility от Google. Така компанията смени няколко собственика за съвсем кратко време.


Няма добавени продукти в тази категория.