Nokia

Nokia има дълга история на компания която успешно създава и въвежда иновации, адаптиране към промените в пазарите и технологиите. Компанията има скромно начало с една фабрика за хартия. С времето дейноста се разширява в много сектори като: производство на кабели, изделия от хартия, гуми, потребителска и промишлена електроника, пластмаси, химикали, телекомуникационна оборудване и инфраструктура. От 20-ти век и в новото хилядолетие, Nokia е извесна със своите безжични комуникационни технологии, които свързват милиарди хора чрез мрежи за комуникации и мобилни телефони.

История на Nokia датира от 1865 г., когато минен инженер Фредрик Идестам създаде първата си дъскорезница в Югозападна Финландия. Няколко години по-късно той отваря втора мелница на брега на реката Нокианвирта, която го вдъхновява да назове своята компания Nokia Ab през 1871.

Nokia излиза на пазара на телекомуникациите през 1960 г., когато създаден отдела за електроника наречен Finnish Cable Works който се концентрира върху производството на радио-предавателно оборудване и транзистори. През 1982 г. Nokia създава първата напълно цифрова телефонна централа в Европа, и в една и съща година, първият в света телефон за кола със стандард наречен Nordic Mobile Telephone който е и първия аналогов стандарт за мобилна комуникация. Технологичен пробив идва и със създаването на GSM технологията, който прави по-ефикасно използване на честотите и по-голям капацитет в допълнение към високото качество на звука. Това бе последвано с Европейска резолюцията през 1987 г. за приемане на GSM стандарта и като Европейски дигитален стандарт от 1 юли 1991 г. Първият GSM разговор в света е направен с мобилен телефон Nokia по мрежа изфрадена с оборудване от Nokia. От тогава компанията стана основен производител на GSM оборудване и мобилни телефони.

През 2007 г. Nokia обедини своите телеком инфраструктурни проекти с тези на Siemens за образуване на съвместно дружество с име Nokia Siemens Networks. NSN е превърнал във водещ световен доставчик на телекомуникационна инфраструктура, с акцент върху предлагането на иновативни мобилни широколентови услуги на технологии и услуги.

През 2011 г. Nokia обедини сили с Microsoft, за да засили позициите си в силно конкурентния пазар на смартфони. Nokia прие Windows Phone операционна система за интелигентни устройства и чрез тяхното стратегическо партньорство Nokia и Microsoft създават алтернативна операционна система която да си съперничещи iOS и Android


Филтрирай по категория