Samsung

Samsung е мултинационална компания и конгломерат от множество компании. Южнокорейския гигант е със седалище в Samsung Town, Сеул. Компанията се състои от множество дъщерни и асоциирани предприятия, повечето от тях се обединиха под марката Samsung и е най-голямата южнокорейски корпорации, (бизнес конгломерат).

Samsung е основана от  Лий Бунг-Чул през 1938 г. като търговско дружество. През следващите три десетилетия, компанията се разраства в различни области, включително преработка и обработка на хранителни продукти, текстил, застраховки, ценни книжа и търговията на дребно. Samsung навлиза в електронната промишленост в края на 1960, както и в корабостроенето в средата на 1970 г. Именно тези индустрии носят на компанията неимуверен разтеж и печалби. След смъртта на Лий през 1987 г., Samsung се разделя на четири работни групи - Samsung Group, Shinsegae Group, CJ Group и Hansol Group. От началото на 90-те години Samsung все по-могъщ на пазара на електроника, по-специално мобилни телефони и полупроводници, които се превъщат в най-важния източник на приходи.

Известни дъщерни дружества на Samsung включват Samsung Electronics (най-голямата в света компания за производство на информационни технологии през 2012г. по приходи, както и 4-ти в по пазарна стойност), Samsung Heavy Industries (вторият по големина корабостроител в света измерван по приходи през 2010г.), и Samsung Engineering и Samsung C & T съответно 13-ти и 36-ти по големина строителни фирми в света.

Други забележителни дъщерни дружества включват Samsung Life Insurance (14-та по големина животозастрахователна компания), Samsung Everland (оператор на Евърленд Resort, най-старият увеселителен парк в Южна Корея) и Cheil Worldwide (в света 15-и по големина рекламна агенция измерва от 2012 приходи). Samsung има мощно влияние върху южнокорейските икономическото развитие, политиката, медиите и културата, и е основна движеща сила зад "Чудото на река Хан". 


Филтрирай по категория